2014-08-18 22:47:56

wołowy kotlet do burgera

Proste i ekstremalnie ekspresowe w wykonaniu kotlety. 5-składników i gorący grill. Nic więcej nie potrzeba.

A tylko tyle w zupełności wystarcza.

2014-08-14 11.32.50

Jak to jest zrobione?

/składniki na 9 kotletów/

  • 900 g wołowiny zmielonej
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 2 jaja

2014-08-14 10.46.23

Grill rozgrzewam do maksimum /mam możliwość funkcjonowania tylko na elektrycznym/.

Wszystkie składniki na kotlety wkładam do miski. Mieszam dokładnie do połączenia.

Nie podaję ilości przypraw - każdy ma swój smak. Zazwyczaj solę bardzo dużo, ale w przypadku burgerów minimalizuję ilość przypraw. Dobra wołowina nie potrzebuje ich za dużo. Stosuję też zasadę, że na klasyczną bułkę przygotowuję kotlet ze 100 g wołowiny.

Z mieszanki wołowej formuję kotlety, wrzucam na grill i czekam chwilę. Przy maksymalnym rozgrzaniu to może ze 3-4 minuty z każdej strony? Ciężko mi to określić, bo po prostu obserwuję mięso - nie każde mielone jest takie samo, różna jest zawartość tłuszczu. Jak źródło mięsa jest pewne, to może być prawie surowe. Co kto lubi.

Jak by nie było - trzeba się sprężać i działać szybko. I nie zmarnować mięsa przez jego przegrillowanie.

I potem hop do buły. I smacznego!

2014-08-14 11.07.26

Komentarze:

Dodaj komentarz: