2014-12-31 13:06:58

wrapy z warzywami

Czasem czas ucieka za szybko i przez niego my - na szybko - moglibyśmy coś przygotować.
Coś, co wzbogaci nasz bufet, menu, stół.

Dlatego warto mieć zachomikowane tortille.
Większość człowieków je lubi.
I można z nimi cuda robić. Nakłaść co popadnie.
Na słodko, słono, kwaśno, pikantnie. I na miksy.

Dziś bardzo ekspresowa wersja.
I smaczna zarazem.
Warzywna.

Ot, taki przekąsko dodatek.
Próbujecie?

1

Jak to jest zrobione?

/8 sztuk/

  • 8 gotowych placków tortilla /wrap/
  • mieszanka sałat z rukolą
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 małe pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 spora czerwona papryka
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz kajeński
  • pieprz
  • sól

4

Keczup, majonez, śmietanę i oliwę łączę z przyprawami. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszam dokładnie i schładzam w lodówce.

Warzywa myję i oczyszczam. Cebulę kroję w piórka. Ogórek, marchew i paprykę ? w słupki. Pomidory zaś w dużą kostkę /jeśli są bardzo dojrzałe i wodniste można usunąć część nasienną, żeby placki nie rozmiękły/.

Na każdej tortilli układam porcję sałaty i warzyw. Dodaję plaster sera. Zawijam i polewam sosem.

b

c

a

Można wsuwać na ciepło lub po podgrzaniu.

Idealny dodatek do mięs i nie tylko.

2

3

Komentarze:

Dodaj komentarz: