2015-11-13 16:01:32

wstążki ze szpinakiem i jeżynami

Kaktus też czasem gotuje.
I zaskakuje.
Czasem nawet pozytywnie ^^

Tym przepisem zaprosił mnie na kuchenne zmagania.
I było super!

A przepis?
Obłędnie pyszny! Muszę mu przyznać!
Widać, kto go szkolił ^^

'Czy jest coś zdrowszego niż świeży szpinak i owoce? A coś szybszego w przygotowaniu i pożywniejszego niż makaron?
Nie w moim kulinarnym menu!
Potrawa ekspresowa, witaminowa i... przepyszna!
Mam nadzieję, że zasmakuje tak jak nam, bo to niecałe pół godziny do kulinarnego nieba!'

1

Jak to jest zrobione?

/2 porcje/

  • 160 g makaronu wstążki /tagliatelle/
  • 150 g jeżyn
  • 200 g świeżego, umytego szpinaku
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • przyprawy: 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka nasion słonecznika, 1 łyżka masła klarowanego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka świeżego, posiekanego drobno imbiru, pieprz ziarnisty miażdżony, sól

2

3

4

Ugotował makaron w osolonym wrzątku do momentu, aż będzie lekko twardy. Szybko odcedził i przelał zimną wodą do całkowitego wystudzenia. Odstawił na bok.

Słonecznik i dynię uprażył na gorącej patelni do momentu, aż zaczęły się rumienić. Również odłożył.

W lekko posolonym wrzątku ugotował szpinak - około 3-5 minut. Odcedził i odstawił.

Na patelni podgrzał masło. Smażył posiekany czosnek przez około 1 minutę. Dodał ekstrakt waniliowy, imbir i wrzucił makaron. Wmieszał szpinak i podgrzał. Dodał jeżyny i podgrzał. Doprawił miodem, solą i pieprzem.

Gorące danie zdjął z palnika. Przyprawił serem i posypał ziarnami. Wymieszał dokładnie.
Wsuwaliśmy od razu!

5

6

7

Komentarze:

bookendorfina o 2015-11-15 05:27:32 napisał:
Pysznie wygląda. :)
justa o 2015-11-16 10:07:00 napisał:

dzięki. i pyszne było :D

Niebieski Stoliczek o 2015-11-15 06:54:48 napisał:
Przepyszne zdjęcia! Cały blog wygląda tak, że z ochotą bym go zjadła ;)
justa o 2015-11-16 10:07:37 napisał:

z całego serca zapraszam na poczęstunek :D

Natalia o 2015-11-15 19:46:06 napisał:
Nigdy nie próbowałam takiego połączenia, a wygląda pysznie!
justa o 2015-11-16 10:08:34 napisał:

to polecam! jest świetne - robiłam już kiedyś koktajl szpinakowo jeżynowy i też było bardzo smakowe :)

Magda o 2015-11-15 19:47:26 napisał:
O kurczę, tego połączenia jeszcze nie znałam!
justa o 2015-11-16 10:09:11 napisał:

no to się cieszę i mam nadzieję, żę jakaś mała inspiracja do Twojej kuchni wpadła :)

Dodaj komentarz: