2015-02-06 16:14:28

wywar warzywny

Sprawa tak banalnie prosta, że zastanawiałam się, czy przygotować post.
Ale prawda jest taka, że bardzo, bardzo, bardzo lubię chlipać taki wywar!

Rozgrzewa.
Niekoniecznie syci...

Ale kubki smakowe są zachwycone.
I do tego gotowane warzywa!

Mrau, kurka! Mrau!

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 marchwie
  • 5 pietruszek
  • 1/4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypior
  • lubczyk
  • świeżo tłuczony pieprz kolorowy
  • mielony imbir
  • sól

2

Warzywa dokładnie myję /kto nie jada skórek, niech również obierze/.
Zalewam zimną wodą, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i zagotowuję szybko.
Zmniejszam moc palnika, solę i gotuję do miękkości warzyw.
Warzywa odcedzam i kroję w słupki. Zalewam wywarem. Dodaję pieprz, imbir, lubczyk i szczypior...

...i pałaszuję!

3

4

5

Komentarze:

Dodaj komentarz: