2015-11-16 20:15:24

z czekoladą. sernik czekomigdałowy

O swoim sernikoświrze nie będę pisać.
Bo doktorat bym mogła napisać.
I zanudzić.

Ale powiem Wam, że ten tu oto jest jednym z lepsiejszych.
Serio, serio.
Delikatny, rozpływający się w ustach.
Uzależnia.

Najprawdopodobniej będzie to nasz tegoroczny świąteczny.
Chyba, że wymyślę coś fajniejszego ^^

1

Jak to jest zrobione?

SPÓD

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g masła
  • 1 jajo
  • 75 g cukru
  • szczypta soli

MASA SERNIKOWA

  • 100 g masła
  • 2 duże jaja /oddzielnie białka i żółtka/
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 ml jogurtu* lub mleka migdałowego
  • 250 g serka kremowego
  • 250 g półtłustego twarogu /mielonego 2-3 razy/
  • 250 g białej czekolady

 2

3

Składniki są w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Na dnie umieszczam naczynie z wodą.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.

Czekoladę topię w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia.

Mąkę przesiewam z kakao, proszkiem i sodą. Dodaję szczyptę soli.
Masło ucieram z cukrem na puch. Dodaję jajo i miksuję do połączenia. Wsypuję po 2 łyżki mąki i miksuję.
Wykładam masą tortownicę.

Masło ucieram na puch. Dodaję żółtka i miksuję do połączenia.
Dodaję jogurt, twaróg i ser kremowy. Miksuję krótko do połączenia.
Włączam mikser na najniższe obroty i wlewam czekoladę cienkim strumieniem. Dodaję przesiane mąki i miksuję do połączenia.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszam łyżką z masą serową do połączenia.
Przekładam delikatnie sernik na kakaowy spód.

Piekę około 60 minut.
Pozostawiam na kwadrans w uchylonym piekarniku i studzę na kratce.
Chłodzę w lodówce przez noc.

Posypuję sernik kakao i prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Pokochaliśmy ten smak!

*jeśli nie macie dostępu do takiego smaku, to można migdały zmielić na masło migdałowe i zmieszać z jogurtem naturalnym

5

6

7

Przepis bierze udział w akcji durszlak.pl promującą wielki come back pierwszej książki autorki Moich Wypieków:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.htm

  Moje wypieki. Wielki powrót

Komentarze:

Jagodowa Mama o 2015-11-16 21:14:42 napisał:
Wygląda super!
justa o 2015-11-17 01:58:48 napisał:

dzięki <3

Create Your Health o 2015-11-16 21:45:38 napisał:
Wygląda obłędnie! Ślinianki pracują :-D
justa o 2015-11-17 01:59:37 napisał:

dobrze, że chociaż one coś robią, bo reszta się rozleniwiła =)

Gosia (MyCarlow) o 2015-11-16 22:00:59 napisał:
Sama nazwa twojego sernika jest fantastyczna, nie da się opisać jak uwielbiam masę migdałową z czekoladą, ale sernika migdałowego jeszcze nie jadłam. Zawsze na Święta przygotowuje tradycyjny sernik z rodzynkami i polewą czekoladową :)
justa o 2015-11-17 02:01:41 napisał:

ja zazwyczaj robiłam czysty waniliowy. ale w tym roku planuję 2-3 upiec. mniejsze ale z większą różnorodnością ;)

Anuszka o 2015-11-16 22:17:59 napisał:
jak nie lubię ciast, tak sernik to jest to!! wygląda przepysznie
justa o 2015-11-17 02:00:24 napisał:

dokładnie! witam w serniko-teamie! :D

Jenny o 2015-11-17 00:17:58 napisał:
Świetny przepis i piękne zdjęcia! Ciasto musiało być przepyszne :)
justa o 2015-11-17 01:58:26 napisał:

dzięki! rzeczywiście, wyszedł bardzo fajny. lubię tak się zaskakiwć :P

Natalie o 2015-11-17 00:26:50 napisał:
Jest cudowny! Chyba nie muszę mówić, że zjadłabym kawałek? :D
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
justa o 2015-11-17 01:55:46 napisał:

ale on ma w sobie białą czekoladę :D

gin o 2015-11-28 16:57:26 napisał:
Serników nigdy za wiele... Ale przecież wiesz, że dzielę z Tobą tego świra ;)
Ten wygląda cudownie!
justa o 2015-11-30 03:54:31 napisał:

no pamiętam, pamiętam! chętnie bym się podzieliła, ale był już znikł ;)

Dodaj komentarz: