2015-11-23 16:04:55

z jabłkami. dietetyczna tarta jabłkowo-aroniowa

Jabłek pod dostatkiem a i aronię jeszcze może gdzieś się znajdzie.
Ciacho kruche - dietetyczne.
Bo beztłuszczowe.
Inne niż tradycyjne.
Nie lepsze, nie gorsze. Inne.
I zdrowsze.

Jak ktoś próbuje ograniczać, a ciacha lubi to ten przepis - jak znalazł!
Nie róbcie sobie wyrzutów.
Wsuwać! A co!

1

Jak to jest zrobione?

TARTA

  • 200 g mąki /T450/
  • 100 g erytrolu /lub 75 g cukru białego/
  • 1 jajo
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 3 duże jabłka
  • 200 g aronii
  • 150 g serka kremowego
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1 jajo

3

Piekarnik rozgrzewam do 225 stopni Celsjusza

Mąkę przesiewam. Jajo rozkłócam z jogurtem.
Zagniatam składniki na tartę do uzyskania jednorodnej masy.
Owijam folią i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Serek rozkłócam z jajem i łączę z cukrem.
Aronię myję i suszę. Odkładam garstkę.
Wszystkie składniki delikatnie mieszam.

Formę do tarty wykładam papierem lub natłuszczam delikatnie.
Rozkładam równomiernie ciasto i nakłuwam widelcem.
Rozprowadzam nadzienie. Posypuję odłożoną aronią.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika, zmniejszam temperaturę do 180 stopni.
Piekę około 30-35 minut.

Studzę 15 minut w uchylonym piekarniku i później na kratce.
Chłodzę w lodówce.

Podaję schłodzone lub podgrzane z dodatkiem lodów bakaliowych.
Pycha!

4

5

Przepis bierze udział w akcji durszlak.pl promującą wielki come back pierwszej książki autorki Moich Wypieków:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.htm

 2

  Moje wypieki. Wielki powrót

Komentarze:

TieVeil o 2015-11-23 17:01:58 napisał:
Ale pyszności! Chyba czas nauczyć się robić desery. Obiady już chyba opatentowałam, ale ze słodkościami wciąż mam problem. Jakoś nie umiem zaprzyjaźnić się z piekarnikiem ;)

Pozdrawiam. TieVeil.pl
justa o 2015-11-23 17:57:34 napisał:

no to może zacząć od czegoś na zimno? :D

Marta o 2015-11-23 17:46:52 napisał:
Erytrol? Pierwsze słyszę ;) Nie przepadam za aronią, jej cierpki smak trochę mnie irytuje, czym można ją zastąpić? Czarna porzeczka? :)
justa o 2015-11-23 17:58:21 napisał:

no ja właśnie tą cierpkość lubię. ale porzeczka, jeżyna, wiśnia - dodadzą charakteru!

AniaGotuje.pl o 2015-11-23 18:58:06 napisał:
Wygląda obłędnie.. a dodatek siemienia - świetny pomysł.
justa o 2015-11-23 19:06:56 napisał:

dzięki. często go sobie dosypuję - takie zboczenie zdrowotnościowe :D

Tedi o 2015-11-23 20:44:20 napisał:
Ciekawy przepis, niestety u nas nie może być nabiału :-(. Ale podsunęłaś mi pomysł na ciasto z jabłkami i aronią, bo tej ostatniej mam aż w nadmiarze :-)
justa o 2015-11-24 09:16:59 napisał:

ooo, to zazdroszczę - ja już zużyłam zapas :D

blogierka o 2015-11-24 01:42:37 napisał:
Jutro robie! :)
justa o 2015-11-24 09:16:20 napisał:

e, tam! lepiej dziś :D

Dodaj komentarz: