2015-08-28 22:38:32

zapiekany makaron i pieczeń z warzywami

Składniki bardzo, bardzo klasyczne.
Tylko forma lekko nietypowa.

Ma znaczenie?
Ma.

Bo gałami, też się wsuwa.

1

Jak to jest zrobione?

KLOPS

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 500 g mięsa gulaszowego wołowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeża chili
  • 2 jaja
  • 150 g jogurtu greckiego 10%
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki otrąb pszenno-żytnich
  • 10 plastrów boczku
  • przyprawy: pieprz, kmin rzymski, majeranek, sól, papryka słodka i ostra mielona

Mięsa myję, oczyszczam i kroję na nieduże kawałki. Mielę w maszynce, przepuszczając przez sito o średnich oczkach.
Cebulę, chili i czosnek drobno siekam i łączę z mięsem.
Jaja rozkłócam z jogurtem i olejem. Dodaję przyprawy i otręby. Mieszam dokładnie z mięsem.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do 165 stopni Celsjusza.

Blat posypuję odrobiną mąki. Z mięsa formuję bochenek, kształtem przypominający keksówkę. Okładam wierzch plastrami boczku, końcówki pozostawiając luźno. Nakładam foremkę na mięso i delikatnie odwracam. Wierzch okładam pozostałym boczkiem.

Piekę 45 minut.

3

WARZYWA

  • 1 spory bakłażan
  • 1 kalarepa
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, oliwa

Bakłażan kroję w plastry, posypuję solą i odstawiam na kwadrans.

Kalarepę obieram i kroję w plastry.
Warzywa smaruję oliwą, przyprawiam i rozkładam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

2

ZAPIEKANY MAKARON

  • 500 g makaronu wstążki
  • 2 jaja
  • 125 g mozzarelli
  • 125 g goudy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g śmietany 18%
  • 250 g jogurtu greckiego 10%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 plastry boczku
  • przyprawy: majeranek, 5 ząbków czosnku, oregano, bazylia, pieprz, sól

Makaron gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzam.
Jaja rozkłócam z jogurtem i śmietaną. Dodaję mąkę i sodę. Mieszam dokładnie.
Goudę trę, mozzarellę drobno siekam i łączę z jajami. Przyprawiam dość intensywnie.
Makaron zalewam sosem i mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam makaron i układam plastry boczku.

Po 45 minutach pieczenia, zmniejszam temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Keksówkę z makaronem układam obok mięsnej pieczeni, blachę z warzywami umieszczam na najniższym poziomie piekarnika.
Piekę wszystko około 30 minut.

Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 100 stopni Celsjusza i zapiekam jeszcze 15 minut z opcją termoobiegu.

Wyjmuję mięso i odstawiam na 10 minut, wyłączam piekarnik, pozostawiając w nim warzywa i makaron, żeby nie wystygły. Mięso musi chwilę odpocząć i napić się soków, które wyszło w trakcie pieczenia.
Po około 10 minutach kroję pieczeń w grube plastry, wyjmuję makaronową zapiekankę i również kroję.

Podaję od razu, z pieczonymi warzywami, na sałacie, posypuję prażonym słonecznikiem i dynią.

Smacznego!

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: