2015-03-22 15:33:05

żeberka BBQ i domowe frytki

Wczoraj był przepis na domowy sos barbecue, a dziś - jego wykorzystanie.
Soczyste, aromatyczne pieczone żeberka. I domowe frytki.

Uczta jak ta lala.
Bo dobre mięso, to to, co lubimy ^^ /zwłaszcza, jak jest go dużo/

1

Jak to jest zrobione?

  • 3 kg żeberek wieprzowych

MARYNATA

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki cukru dark muscovado
  • 2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
  • 0,5 łyżki mielonego czosnku
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

DODATKOWO

2

Składniki na marynatę mieszam dokładnie i odstawiam na bok.

Żeberka myję, oczyszczam i suszę papierowym ręcznikiem. Pokrywam marynatą dokładnie, układam w naczyniu do pieczenia i przykrywam szczelnie 2 warstwami folii. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Wyjmuję i czekam, aż dojdą do temperatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
Piekę żeberka 2,5 godziny - przykryte. Przez cały ten czas nie ruszam ich.

Po tym czasie wyjmuję mięso, zdejmuję folię i pokrywam wszystko sosem BBQ /używam pędzla kuchennego/.

Zwiększam temperaturę do 210-220 stopni Celsjusza. Włączam opcję grzania tylko od góry.
Żeberka przekładam na kratkę do pieczenia i układam mięsistą stroną do góry.
Podpiekam do momentu, aż pięknie się zapieką. Odwracam je na drugą stronę i powtarzam czynność.

Podaję z domowymi frytkami.

American dream.

3

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: