2015-04-13 21:57:57

żeberka jerk i domowe frytki

Znowu żeberka.
Bo lubimy - mięsne ucztowanie.
Tamte - barbecue - moim zdaniem lepsze.
To nie znaczy, że te niedobre. Po prostu - inne.
Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze zachowały soczystość, przy czym zyskały na delikatności i kruchości. A końcowe zapiekanie pysznie je zarumieniło.

Próbujcie, mięsożercy!

1

Jak to jest zrobione?

ŻEBERKA

  • 2 kg żeberek
  • 150 ml keczupu pikantnego
  • 1 duża cebula
  • 1 świeże chili
  • 2 liście laurowe
  • 200 g ananasa z syropu
  • 1,5 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa

3

FRYTKI

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • oliwa
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól

4

2

Żeberka oczyszczam, odcinam błonki, nadmiar tłuszczu i dzielę na mniejsze części. Smaruję bardzo delikatnie oliwą, nacieram solą i odstawiam na noc do lodówki.

Cebulę, chili i ananasy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do malaksera. Maksymalnie rozdrabniam. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do dokładnego połączenia.
Żeberka wyjmuję z lodówki, zalewam sosem, przekładam do naczynia, w którym będą pieczone i odstawiam na około godzinę, żeby doszły do temperatury pokojowej.

Ziemniaki zalewam wodą, solę delikatnie i zagotowuję. Gotuję około 5 minut. Odcedzam. Kroję w słupki/półksiężyce i przerzucam do miski. Przyprawiam papryką, solą i pieprzem. Polewam olejem i mieszam bardzo dokładnie, żeby wszystkie pyry dobrze się pokryły.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam frytki tak, żeby na siebie nie nachodziły. Piekę około 30 minut. W połowie czasu pieczenia mieszam szpatułą. Zmniejszam temperaturę do 175 stopni, włączam termoobieg i zapiekam jeszcze 10-15 minut /mieszam raz w trakcie pieczenia/.

Piekarnik doprowadzam do 140 stopni Celsjusza.
Piekę pod przykryciem z dwóch warstw folii aluminiowej przez 2 godziny.
Zwiększam temperaturę do 220 stopni. Zdejmuję folię, mieszam żeberka i piekę jeszcze około 20 minut, mieszając co 5 minut.

Mięsko, że ho-ho!
Pałaszowanie, że ho-hej!

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: