2015-05-28 18:47:37

żółte curry z jajem

Ekspresowe danie.
Pyszne. Rozgrzewające.
I - już to wiem - uzależniające.
Nie wyrwę się.

Wspaniałe.
Delikatność jaja i słodycz warzyw przełamana pikanterią sosu curry...

Nie ma co gadać.
Trzeba spróbować.

1

Jak to jest zrobione?

KASZA

  • 75 g kaszy jaglanej
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • kurkuma
  • sól

SOS

  • 2 łyżki pasty yellow curry
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml soku mango /lub ananasowego/
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki ciecierzycy konserwowej
  • 2 kopiaste łyżki selera marynowanego
  • 0,5 łyżeczki otartego świeżo imbiru

JAJO

  • 1 jajo
  • 1 łyżka octu
  • sól

DODATKOWO

  • szczypior
  • garstka orzechów nerkowca
  • sól gruboziarnista

 2

3

Kaszę gotuję do miękkości z dodatkiem chili, kurkumy i soli.

Pastę curry podsmażam krótko. Zalewam sokiem połączonym ze śmietaną oraz otartym imbirem. Mieszam do połączenia i podgrzewam.
Dodaję kukurydzę, cieciorkę i seler. Podgrzewam.

W garnuszku zagotowuję wodę. Dodaję ocet i sól. Łyżką robię wir, w który sprawnym ruchem wlewam jajo. Gotuję niespełna 2 minuty. Wyjmuję sitkiem.

Kaszę nakładam do podgrzanej miski. Zalewam sosem i nakładam gorące jajo.
Posypuję szczypiorem, posiekanymi orzechami i solą gruboziarnistą.

I jestem geniuszem dla swojego podniebienia.
Oj, jestem.

4

5

6

7

Komentarze:

Dodaj komentarz: