2015-04-16 18:25:34

zupa curry-kura

Kremowa.
Delikatna.
Sycąca.

Orientalna zupa z ryżem i fasolą.
I z mięsem.

Lu-bi-my!

1

Jak to jest zrobione?

  • 120 g ryżu paraboiled
  • 100 g fasoli Piękny Jaś
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 dymki
  • 1 limonka
  • przyprawy: sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, cynamon, imbir, kurkuma, curry, czosnek granulowany, szczypior, pieprz biały, pieprz pomarańczowy, oliwa
  • karmelizowany słonecznik

2

Fasolę namaczam i odstawiam na noc do napęcznienia.

Ryż gotuję w osolonej wodzie. Przelewam zimną wodą. Odstawiam.

Kurczaka zagotowuję z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Dodaję fasolkę. I gotuję do jej miękkości. W międzyczasie wyjmuję ugotowanego kurczaka, studzę lekko i obieram, dzieląc na mniejsze kawałki.

Na woku rozgrzewam łyżkę oliwy, nalewam sos sojowy i wrzucam kurczaka oraz pokrojoną dymkę. Podsmażam chwilę, do lekkiego zarumienienia mięsa. Wrzucam do zupy, dokładam ryż. Mieszam i duszę około 10 minut.
Po tym czasie dodaję śmietanę zaprawioną 2 łyżkami gorącej zupy. Wyciskam sok i ścieram skórę z limonki. Przyprawiam do smaku.

Podaję na gorącym talerzu, posypane posiekanym szczypiorem i słonecznikiem.

3

4

5

6

Komentarze:

Dodaj komentarz: