2015-06-18 21:23:37

zupa z nowalijek

Ekspresowa słodko-pikantna i orzeźwiająca zupa z nowalijek.

Sezonowa.
Witaminowa.
Pyszna.

I taka moja...

1

Jak to jest zrobione?

  • 150 g białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek botwinki
  • 150 g pieczarek
  • 150 g truskawek
  • 1 garstka koperku
  • 0,5 małej zielonej papryki
  • 3 małe marchewki
  • przyprawy: imbir, sól, chili, cynamon, pestki dyni, nasiona słonecznika
  • sok jabłkowy i woda

2

Myję i czyszczę składniki.
Kapustę siekam.
Botwinkę przekrawam w kilku miejscach.
Z jabłka wyjadam gniazdo nasienne, pozostałą część kroję w kostkę.
Pieczarki, marchewki i truskawki plastruję.
Kroję w kostkę paprykę.

Wszystkie składniki wkładam do garnka.
Zalewam sokiem/ wodą i zagotowuję.
Przyprawiam do smaku.
Gotuję do momentu, aż składniki będą już miękkawe, ale ciągle jędrne i lekko chrupiące.

Podaję posypane słonecznikiem i dynią.

Do wsuwania na ciepło i na zimno - jako chłodnik.

3

4

  Nowalijki w kuchni

Komentarze:

Jadwiga o 2015-06-18 21:46:13 napisał:
Brzmi bardzo pysznie aż ślinka cieknie

Dodaj komentarz: