2014-05-10 23:38:50

żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie

Zwariowałam. Na punkcie domowych chlebów.

I tyle.

fot5

Jak to jest zrobione?

  • 175 g mąki żytniej 750
  • 150 g mąki żytniej razowej 2000
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 275-300 g wody
  • łyżka soli

fot1

Wieczorem:

Mieszam składniki /do połączenia/ w dużej misce. Nakrywam ścierką. Odstawiam na minimum 10 godzin.

fot2

Od rana:

Blat posypuję mąką. Formuję bochen tulając go po blacie /podsypuję mąką/. Przekładam kulkę na zasypaną mąką ścierkę. Ukłądam w misce do wyrośnięcia na około 2 godziny /minimum około godziny/.

Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Do środka wkładam naczynie żaroodporne z pokrywką.

Przekładam chleb do gorącego naczynia. Piekę 30 minut pod pokrywką w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 15-20 minut.

Przekłdam bochen na kratkę do studzenia. Wpierwej opukuję. Jest głuchy gong. Chleb gotowy.

Mój i najlepszy. Jedzie do tych, których kocham najbardziej.

fot3

fot4

Komentarze:

Dodaj komentarz: